Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa – czyli przepis na idealną babę wielkanocną. To tradycyjne ciasto warto upiec w formie do babki – będzie się pięknie prezentować, ale nada się też zwykła prostokątna blaszka. Ja bardzo lubię rodzynki w cieście, więc trochę ich dodałam, ale ten składnik zależy od Was. Można dodać też trochę skórki z cytryny – ciasto będzie miało dzięki temu orzeźwiający aromat.

Babka piaskowa składniki:

4 jajka

szklanka cukru

kostka masła

200 gramów mąki pszennej

100 gramów mąki ziemniaczanej

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia (żeby mieć pewność, że baba nie opadnie)

opcjonalnie aromat do ciast np. rumowy, cytrynowy lub migdałowy

rodzynki

cukier puder do posypania

Babka piaskowa składniki:

Miękkie masło rozmieszać mikserem z 4 żółtkami, następnie ubić ze szklanką cukru na gładką masę.

Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną, następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Stopniowo dodawać proszek do jaj z masłem i cukrem – połączyć mikserem.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie połączyć z masą. Można dodać odrobinę ulubionego aromatu do ciast.

Formę wysmarować olejem i posypać bułką tartą lub mąką. Przelać masę do formy. Jeśli lubicie baby z rodzynkami możecie dodać garść do ciasta.

Piec w  piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 50 minut, sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem – czy ciasto jest suche. Jeśli tak baba wielkanocna jest gotowa.

Warto dać wystudzić się babce w blaszce – dzięki temu nie opadnie.

Można posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem. Pycha!

Share Button
Babka piaskowa 3.93/5 (78.67%) 15 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Desery

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


osiem − 5 =