Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie słodko-winny. Barszcz to zupa wbrew pozorom niełatwa – trzeba uważać, żeby buraki nie straciły koloru – wystarczy dodać trochę soku z cytryny. To zupa dla cierpliwych, gdyż najlepiej zacząć kilka dni wcześniej przygotowując zakwas. A do barszczu najlepsze są uszka z grzybami  lub paszteciki.

Barszcz czerwony składniki:

Zakwas na barszcz

2 kg obranych buraków

4 ząbki czosnku

liść laurowy i ziele angielskie

szczypta soli

gorąca woda

Zakwas na barszcz przygotowanie:

Buraki umyć i obrać – pokroić na ćwiartki. Przełożyć do słoika, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek, oraz szczyptę soli. Zalać gorąca wodą i zakręcić słoik. Odstawić na co najmniej 2 dni do lodówki (dzięki temu się nie zepsuje i nie będzie na nim okropnej piany).

Taki zakwas może stać w lodówce około miesiąca.

Składniki do barszczu:

włoszczyzna: seler, por, marchew, pietruszka

1 cebula

4 liście laurowe

ziele angielskie około 6 sztuk

pieprz w kulkach

garstka suszonego majeranku

8 świeżych buraków (tak tak i zakwas i buraki)

ząbek czosnku

odrobina soku z cytryny

łyżka octu winnego

opcjonalnie pół szklanki soku jabłkowego

Barszcz czerwony przepis przygotowanie:

Do zimnej wody włożyć włoszczyznę i cebulę, gotować powoli do miękkości warzyw z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i ząbkiem czosnku. Możecie dodać też np. udo z kurczaka jeśli wolicie wersję mięsną – ja wolę czysty bezmięsny barszcz.

Obrać buraki i pokroić w grube plastry (możecie wcześniej podpiec je w piekarniku – będą jeszcze bardziej aromatyczne).

Do bulionu dodać do smaku soli a następnie wrzucić surowe buraki – gotować około 30 minut – tuż po zagotowaniu się bulionu wkropcie sok z cytryny – barszcz zachowa głęboki kolor.

Następnie dodać około litr domowego zakwasu z buraków (można dodać też buraki z zakwasu). Gotować na najmniejszym ogniu około 20 minut.

Barszcz odcedzić, doprawić do smaku octem winnym, sokiem jabłkowym, solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Taki barszcz jest najlepszy ma głęboki rubinowy kolor i doskonały smak.

wigilijny barszcz z uszkami

wigilijny barszcz z uszkami

 

Share Button
Barszcz czerwony 3.47/5 (69.41%) 17 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Przepisy kulinarne
Zupy

Dodane przez:

2 komentarze

  1. witam
    to co w końcu z tym zakwasem ja zrobiłam tą wersję z gorącą wodą,pokroiłam braki ziele liść czosnek i zalałam wodą zakręciłam słoik i wstawieniem do lodówki
    to co źle nie wyjdzie nic z tego

  2. qas

    Wstawiłam do lodówki i po tygodniu nie skisł. Chyba jednak powinien być zakwas w cieple…..

Dodaj komentarz


2 × siedem =