Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to wspaniała, delikatna zupa o głębokim aromacie. Z włoszczyzną, burakami, fasolą i kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – dopełnia go smak mięsa i odrobina śmietany. Robiliśmy barszcz pierwszy raz tydzień temu – wyszedł doskonale – zamierzamy powtórzyć ten sukces niebawem.

Barszcz ukraiński składniki:

Składniki na mięsny wywar bulion przepis:

dwie ćwiartki z kurczaka

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Składniki dodawane do wywaru:

fasola biały jaś – jedna puszka lub 15 dkg suchej namoczonej przez całą noc

3 średnie czerwone buraki

1 duża cebula

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek kapusty

3 – 4 ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

garść natki pietruszki

sok z połowy cytryny

oliwa z oliwek do smażenia buraków

kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%- 100-150 ml

barszcz ukraiński

barszcz ukraiński

 

Barszcz ukraiński przygotowanie:

Przygotować wywar mięsny: do zimnej wody włożyć kawałki kurczaka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gdy mięso zmięknie posolić. Jeśli nie macie czasu możecie zrobić wywar na kostkach rosołowych – ale uprzedzam to nie będzie to samo.

Wszystkie warzywa (marchew, seler, pietruszka, seler, ziemniaki) pokroić w kostkę (ziemniaki w trochę większą kostkę), następnie kapustę pokroić w paski. Dodać warzywa i kilka ząbków czosnku do wywaru i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

Buraki należy umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Następnie podsmażyć 5 minut na oliwie z oliwek i dodać do wywaru.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć do miękkości na oliwie i również dodać do wywaru.

Na koniec dodać fasolę z puszki i pogotować całość jeszcze 5 minut. Jeśli używacie suszonej fasoli – pamiętajcie o tym, żeby namoczyć ją i pogotować co najmniej 3 godziny – dodajcie tylko dobrze ugotowaną fasolę.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane!) przyprawić zupę koncentratem pomidorowym i cytryną – dodanie cytryny spowoduje również, że barszcz zachowa piękny kolor od buraków. Poszatkować natkę pietruszki i dodać do zupy. Zabielić zupę kilkoma łyżkami śmietany.

Barszcz ukraiński to cudowna, zdrowa i pożywna zupa.

barszcz ukraiński

barszcz ukraiński

 

Share Button
Barszcz ukraiński 4.20/5 (84.00%) 5 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Zupy

Dodane przez:

1 komentarz

  1. Przepis niepełny, wcale nieoddający smaku i bogactwa barszczu ukraińskiego. Wywar ma być na wędzonych kościach wieprzowych lub wołowych a nie z jakiegoś kuraka nieopierzonego. Kapusta, o której jest tu mowa musi być włoska a sam fakt dopuszczenia użycia fasoli z puszki jest uwłaczające dla ludzi mających chociaż nikłe pojęcie o barszczu ukraińskim. Przez takie przepisy a właściwie niedociągnięcia i pominięcia polska kuchnia coraz bardziej przypomina miernote kuchni angielskiej- bez smaku.

Dodaj komentarz


dziewięć + = 14