Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski

Chłodnik litewski to jedna z moich ulubionych zup zwłaszcza w upalne dni.

Chłodnik to prosta i lekka zupa przygotowana z botwinki czyli małych buraczków, a głównie ich liści. Mój chłodnik nie zawiera maślanki, jogurtu, ani mleka – nie dajcie się zwieźć tym jogurtowym, kwaśnym podróbom prawdziwego, szlachetnego chłodniku, który zawiera tylko śmietanę 18%.

Chłodnik litewski przepis:

2 pęczki botwinki

2 świeże ogórki

2 pęczki rzodkiewki

solidny pęczek kopru

400 ml śmietany 18%

Koncentrat barszczu – możecie gotować buraki, dodać koncentrat w kartonie, butelce lub z paczki – ja dodałam całą paczkę barszczu Amino – głównie dla koloru

Sól

Pieprz

Cukier

Vegeta lub kostka rosołowa do smaku ( jeśli ktoś jest uzależniony od polepszaczy smaku jak ja)

Sok z cytryny – konieczny do gotowania botwinki, żeby nie wyblakła

Jajka

Chłodnik litewski przygotowanie:

Myjemy i kroimy botwinkę – liście i buraczki z końca listków (buraczki obieramy chyba, że są tak małe, że się nie da – w takim wypadku odcinam im korzeń), wrzucamy do wody – około 2 litrów i gotujemy kilka minut – nie może stracić koloru ani się rozgotować, dodajcie sól i trochę soku z cytryny, żeby utrzymać różowy kolor. Jeśli widzimy, że zupa jest blada – np. było zbyt mało buraków w naszych pęczkach botwinkowych – dodajemy koncentrat barszczu aż do uzyskania wyraźnego aromatu barszczu. Przyprawiamy solą, odrobiną pieprzu sokiem z cytryny i odrobiną cukru do smaku.

Odstawiamy w chłodne miejsce, aż do przestygnięcia – następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże ogórki, rzodkiewkę, koperek, śmietanę 18% – uprzednio w małej misce poznajemy śmietanę z zupą i mieszamy z solą, żeby nie było grud. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna trzeba ją trochę posłodzić, jeśli zbyt mdła – nie bójcie się cytryn. Mój chłodnik jest delikatny nie jest bardzo kwaśny i grudkowaty jak te robione z jogurtów -Mój chłodnik litewski jest najlepszy! Delikatny, aksamitny i doskonały! Musi być podawany w temperaturze lodówkowej, z jajkiem na twardo i koperkiem.

Share Button
Chłodnik Litewski 4.13/5 (82.67%) 15 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

1 komentarz

  1. Smakalajzyt

    Dziękujemy za komentarz – ja dodaję śmietany tak jak moja babcia pochodząca z Wilna. Co do barszczu z butelki to owszem można dodać buraki – zachęcam serdecznie, natomiast nie zawsze mam na to czas i w takim wypadku kupuję naturalny koncentrat z buraka:)

Dodaj komentarz


3 × dziewięć =