Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pomidorami i cebulą czyli sosem bolognese – na wierzchu posypana serem, który roztapia się w piekarniku. Danie jest bardzo smaczne, lekkie i mam wrażenie, że zdrowe. Kupując cukinie szukajcie tych nie za dużych, w których skórkę łatwo wbić paznokieć – takie „osobniki” są świeże i dojrzałe. Cukinia faszerowana to doskonałe danie – podobnie nadziać możecie też bakłażana czy paprykę – do papryki dodaję jeszcze ryż. Sekretem dobrze zrobionej cukinii jest nie tylko jej przyprawienie, równie ważne jest delikatne podpieczenie wydrążonej cukinii jeszcze bez farszu.

Cukinia faszerowana składniki:

3 średniej wielkości cukinie

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

pół kilograma mięsa mielonego

puszka pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól

pieprz

zioła prowansalskie

świeża bazylia

płatki chilli

ser żółty do posypania (opcjonalnie feta)

oliwa z oliwek

Cukinia faszerowana przygotowanie:

Cukinie przeciąć na pół wzdłuż i łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Posypać wydrążone cukinie solą i pieprzem, skropić odrobiną oliwy i tak przygotowane cukiniowe łódeczki podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i mięso mielone. Następnie dodać puszkę pomidorów, koncentrat i przyprawy – sól, pieprz (jeśli będzie zbyt kwaśne można dodać szczyptę cukru) i redukować powoli sos. Na koniec gdy już zgęstnieje dodać zioła prowansalskie, posiekaną świeżą bazylię i opcjonalnie trochę chilli – ja użyłam płatków chilli.

Na lekko podpieczone łódeczki nałożyć farsz, oprószyć całość serem i podpiekać do roztopienia sera i miękkości cukinii czyli jakieś 20 minut. Danie będzie doskonałe.

cukinia faszerowana

cukinia faszerowana

 

Share Button
Cukinia faszerowana 4.45/5 (89.09%) 11 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

0 komentarze

Dodaj komentarz


trzy × = 12