Gołąbki przepis

Gołąbki przepis

Gołąbki przepis czyli jak zrobić tradycyjne, pyszne i zdrowe gołąbki. Ja zrobiłam dziś tradycyjne gołąbki z młodej kapusty, ale pyszne są też z włoskiej lub zwykłej kapusty. Gołąbki wbrew pozorom to dość łatwe danie – załączam nawet instrukcję obrazkową jak łatwo można je zawinąć. Będzie też anegdota o marchwi w wywarze do gołąbków, która to marchew urosła do rangi sekretu rodzinnego naszych gołąbków. Mianowicie kiedyś moja babcia nie wiedząc co zrobić z jedną marchewką, która jej została – postanowiła pokroić ją w plastry i dorzucić do bulionu, w którym gotowały się gołąbki – od tego czasu a minęło pewnie z 50 lat zawsze dorzucamy jedną marchewkę do gołąbkowego wywaru. Ta przez przypadek wykonana czynność jak wiele słynnych przypadkowych odkryć uczyni gołąbki słodszymi i bardziej aromatycznymi. Nawet jeśli trafi się Wam gorzkawa kapusta marchew babci Zoji ocali Wasze gołąbki. Ja dodaję do gołąbków odrobinę ryżu i gotuję je w aromatycznym bulionie.

gołąbki w bulionie

gołąbki w bulionie

 

Gołąbki przepis składniki:

1 kilogram mięsa wieprzowego np. z łopatki

2 małe cebule

1 jajko

pół szklanki suchego ryżu

cała główka młodej kapusty

sól i pieprz do smaku

Do wywaru:

4 liście laurowe

8 kulek ziela angielskiego

bulion lub woda z kostkami rosołowymi – do gotowania gołąbków

i oczywiście słynna marchew pokrojona w plasterki

kilka liści kapusty na dno garnka, żeby gołąbki właściwe się nie przypaliły.

gołąbki krok po kroku

gołąbki krok po kroku

 

Gołąbki przepis przygotowanie:

Kapustę – całą główkę gotować około 10 minut – jeśli używacie młodej lub włoskiej kapusty – jeśli starej jakieś pół godziny. Czynność ta potrzebna jest żeby liście zmiękły i dało się z nich formować gołąbki.

Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulką, ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem.

Kapustę ostudzić, ostrym nożem odkroić zgrubiałą część łodygi – dzięki temu łatwo zwiniecie gołąbki.

Uformować kulki z farszu mięsnego, rozłożyć na kapuście i zawinąć – załączam instrukcję zdjęciową.

Na dnie dużego garnka położyć kilka wierzchnich liści z kapusty i na nich układać gołąbki.

Zalać całość bulionem lub bulionem ekspresowym z kostek rosołowych – posmakujcie czy smakuje wyraziście – bulion powinien smakować jak dobrze przyprawiony rosół.

Dodać do bulionu listki laurowe, ziele angielskie i oczywiście marchew.

Gotować około godziny, pilnując czy nie gotują się zbyt mocno.

Ja nie przysmażam gołąbków – bo wolę delikatniejszą, powoli gotowaną wersję. Podaję gołąbki z prostym sosem pomidorowym: odrobina bulionu po gotowaniu gołąbków – jakieś 10 łyżek, przecier pomidorowy, kwaśna śmietana, sól, pieprz i odrobina cukru. Sos przygotujecie w 5 minut – będzie pysznie!

gołąbki przepis

gołąbki z pomidorowym sosem

 

Share Button
Gołąbki przepis 4.45/5 (89.09%) 22 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Dania główne
Mięsa

Dodane przez:

4 komentarze

  1. Delikatne podsmażanie wydobywa z kapusty głębszy smak :)

  2. Niesamowita wypowiedź. Właśnie takiego podejścia szukałem.

    Prześlę tę stronę kolegom. Zaświadczam że będę tu wracał.
    Powodzenia w dalszym blogowaniu.

  3. Tak wlasnie robie golabki ale je przed gotowaniem obsmazam

  4. Moje gołąbki wg tego przepisu właśnie się gotują :D
    już nie mogę sie doczekac obiadu :D
    robię je pierwszy raz!

Dodaj komentarz


6 × pięć =