Hummus przepis

Hummus przepis

Hummus – to popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty – Tahini. Oryginalnie pochodzi z Libanu – ale jest też flagowym daniem kuchni żydowskiej. Hummus można jeść z pitą, warzywami a jeśli serwujecie go na imprezie sprofanowanie hummusu nachosami też nikogo nie powinno obrazić.

Można kupić gotowy hummus, ale nic nie równa się z przygotowaniem go własnoręcznie i doprawieniem po swojemu.

Odkryłam niedawno pyszną cieciorkę w http://smakiturcji.pl/, hummus będzie idealnie kremowy: cieciorka w zalewie

Hummus Przepis:

puszka cieciorki około 400g

sok z jednej dużej cytryny

3 łyżki stołowe Tahini (możemy kupić gotową pastę, lub zmiksować prażony sezam z oliwą na gładką jasną pastę o smaku niesłodkiej chałwy)

1 duży ząbek czosnku

2  łyżki stołowe oliwy z oliwek (plus trochę oliwy do polania hummusu przed podaniem)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu – jeśli macie w całości rozgniećcie najpierw w moździerzu

2-3 łyżki stołowe wody – do ewentualnego rozrzedzenia na koniec

szczypta sproszkowanej papryki do ozdoby

ewentualnie łyżeczka pasty Sambal dla przełamania smaku :) ja zawsze dorzucam trochę Sambala

Przygotowanie:

Bierzemy nasz najlepszy robot kuchenny, my mamy pamiątkowy, mąż otrzymał go od babci na Bar Micwę i umieszczamy w nim pastę Tahini z sokiem z cytryny – uważajcie na pestki. Miksujemy 2 x na gładką masę (ścieramy pastę, która została na ściankach) dodajemy czosnek, kumin i sól, miksujemy kolejny raz – smakujemy czy jest intensywne i wyraziste. Jeśli lubimy lekko pikantny dodajmy odrobinę pasty Sambal. Dodajemy pół puszki przepłukanej cieciorki i po zmiksowaniu kolejną porcję pozostałej. Miksujemy 2 minuty, żeby pasta była gładka i jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki wody.

Hummus serwujemy na płaskim talerzu, polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku. Można dodać oliwki do ozdoby.

My serwujemy hummus z warzywami pociętymi w słupki tj. marchew, ogórek, cykoria, papryka, kalarepa i z chlebem Pita.

Smacznego!

doskonała cieciorka

doskonała cieciorka

hummus

hummus

Share Button
Hummus przepis 5.00/5 (100.00%) 6 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Przekąski
Wegetariańskie

Dodane przez:

3 komentarze

  1. admin

    Chcemy zdjęcia tych świeżych warzyw!!!

  2. Pyszności! A najlepszy ze świeżą marchewką i selerem naciowym! :D

  3. I would like this!!!

Dodaj komentarz


× pięć = 5