Jak zrobić makaron

Jak zrobić makaron 4.11/5 (82.22%) 18 głos[ów]

Jak zrobić makaron

Jak zrobić makaron domowy? Przepis na pyszny, świeży i własnoręcznie zrobiony makaron idealny do sosów i zup, wybitnie pasuje do rosołu. Własnoręcznie przygotowany świeży makaron trudno jest rozgotować – jego konsystencja jest niepowtarzalna. Śmiało mogę powiedzieć, że warto zrobić makaron samemu zwłaszcza, że nie zajmie Wam to więcej niż 15 minut. Ja używam maszyny do makaronu – ale spokojnie dacie sobie radę krojąc makaron nożem. Makaron na zdjęciach to tagliatelle, przygotowałam go do sosu z owocami morza z pomidorami i śmietaną – makaron z krewetkami.

domowy makaron

domowy makaron

 

Jak zrobić makaron składniki:

1,5 szklanki mąki

2 jajka

spora szczypta soli

mąka do posypywania makaronu w trakcie wyrabiania

makaronowe wstęgi

makaronowe wstęgi

 

Jak zrobić makaron przygotowanie:

Mąkę z jajkiem i solą wymieszać na gładką masę konsystencji miękkiego, sprężystego ciasta. W żadnym wypadku nie dodawać wody. Ja używam mąki pszennej 500 robiąc makaron do zup, natomiast tworząc makaron do sosów, który ma być twardszy dodaję mąki z semoliną.

Są dwie szkoły – jak to zwykłam podawać dla leniwych i pracowitych. Pierwsza szkoła dla leniwych zezwala na wyrabianie ciasta w malakserze i tą szkołą będę się posługiwała w dzisiejszym przepisie. Jeśli nie macie malaksera lub ufacie wyłącznie własnoręcznym wyrobom – ugniatajcie makaron łapami. Wałkujcie wałkiem (czyli rozwałkować osypując mąką i pokroić w dowolne kształty) – ja jestem szczęśliwą posiadaczką maszynki do makaronu więc nie muszę ani wałkować ani kroić – stoję i kręcę makaronową korbą.

Najpierw w szerszym „maglu” numer 3, następnie przepuszczam ciasto przez wąską prasę numer 6. Następnym, ostatnim etapem jest przeciskanie ciasta przez tnące ostrza – wybieram kształt tagliatelle.  Wylatują pyszne makaronowe wstęgi – osypuję je mąką, żeby się nie kleiły i roztrzepuję delikatnie palcami – wrzucam je do osolonego wrzątku i po chwili cieszę się najlepszym na świecie makaronem.

jak zrobić makaron

jak zrobić makaron

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • Pingback: makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym()

  • Pingback: Rosół przepis na doskonałą zupę z wołowiną, kurczakiem i włoszczyzną()

  • Pingback: Zupa pomidorowa z makaronem na bulionie i soku pomidorowym jest zdrowa()

  • Pingback: Spaghetti napoli prosty sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami()

  • http://linkcat.pl/ bezplatny seokatalog

    Pozdrowienia dla prowadzących stronkę. Bardzo fajna strona.

    Godna polecenia. Pozdrawiam!

  • http://www.perlei.com.pl torebki

    Na wstępie chciałbym podziękować za trod włożony w napisanie artykułu. Pomógł mi niezmiernie i pewne sprawy stały się dla mnie jasne. Szczególnie te zawarte w tym artykule.

    • Smakalajzyt

      Super – cieszymy się, że dostarczyliśmy informacji jak zrobić makaron.

  • Pingback: Kluski z makiem przepis na doskonałe wigilijne danie na szybko.()

  • http://Website jola

    próbowałam zrobić makaron z przepisu niestety 2 jajka i taka ilość mąki nie da się zagnieść dodałam 3 jajko i nic dopiero jak dolałam odrobinę wody i trochę oleju dało mi się to wyrobić
    nie początkuję w kuchni ale wydaje mi się, że coś jest nie tak z tym przepisem placki się podsuszają i zobaczymy jak będzie po ugotowaniu

    • Ania

      Nie wiem dlaczego Pani musiała tyle dołożyć by zagnieść ciasto. Ja jestem początkująca w kuchni i wyszedł mi pyszny makaron. Trochę musiałam suę ylko namęczyć by uwałkować ciasto :P

  • Michał

    Polecam wyrabiać ciasto w maszynie do chleba :) makaron gotowy po 30 min bardzo fajny i prosty przepis polecam :D

  • http://countryavenue.com/ countryavenue

    Ciekawa jestem, jak smakuje właśnie taki własnej roboty. Musi być odczuwalna różnica. makaronową osobą nie jestem, ale czasami muszę go zjeść, więc wybieram jak najmniejszy :D

Komentarze

komentarze

Back to Top