Kaczka pieczona

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona przepis na tradycyjną kaczkę po polsku z jabłkami i majerankiem. Przepis jest banalnie prosty przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut – pieczenie natomiast trwa około dwie godziny. Sekretem soczystej, miękkiej i nie boję się tego powiedzieć idealnej kaczki jest temperatura pieczenia mianowicie 200 stopni. Do kaczki doskonale pasują kwaśne jabłka, gruba warstwa majeranku, kilka obfitych szczypt soli – energicznie wmasowanych w mięso i odrobina pieprzu. Jako dodatki zawsze serwuję pieczone ziemniaki i czerwone buraczki.

Kaczka pieczona składniki:

1 cała kaczka (około 2 kg)

4 kwaśne jabłka (należy wykroić gniazda nasienne)

3 płasie łyżki soli

1 łyżka pieprzu

paczka majeranku (tak tak – aż tyle)

dodatki:

ziemniaki pieczone z przyprawą do ziemniaków i buraczki czerwone z odrobiną chrzanu

Kaczka pieczona przepis przygotowanie:

Kaczkę umyć i osuszyć.

Z jabłek wykroić gniazda nasienne, a następnie przekroić owoc na osiem części.

Kaczkę obficie posypać grubą solą – najlepiej energicznie wmasować sól w mięso. Można delikatnie osolić kaczkę w środku.

Jabłka wsadzić do środka kaczki (owoce, które się nie zmieszczą położyć w brytfannie obok kaczki – będą pyszne).

Następnie posypać mięso pieprzem i majerankiem, należy wklepać przyprawy w mięso, dzięki temu będzie smakowała doskonale.

Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopnia wstawić kaczkę z jabłkami i piec około 1,5 godziny co jakiś czas podlewając mięso wytapiającym się tłuszczem – następnie można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Ja piekę kaczkę pod przykryciem – odkrywam ją na ostatnie pół godziny pieczenia, żeby była bardziej chrupiąca.

Po godzinie pieczenia możecie dorzucić do brytfanny ziemniaki, które upieką się idealnie w towarzystwie sosu z kaczki z jabłkami.

Co do kaczki? Oczywiście, że czerwone buraczki!

Polecam też idealną pierś z kaczki http://smakalajzyt.pl/piers-z-kaczki/

 

Share Button
Kaczka pieczona 3.26/5 (65.16%) 31 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Dania główne
Mięsa

Dodane przez:

1 komentarz

  1. Bardzo dobra kaczka, przepis wiarygodny i godny polecenia :)

Dodaj komentarz


siedem × 4 =