Kapuśniak

Kapuśniak

Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty – gotowaną na wieprzowych żeberkach. Pomimo, że jedną z moich ulubionych zup jest zupa pomidorowa to uwielbiam też kwaśne zupy – kapuśniak jest jedną z nich. Radzę Wam nie ciąć kapusty zbyt drobno – niech ciągnie się i parzy brodę, tak właśnie w niektórych regionach nazywają kapuśniak. Kapuśniak ma nazw wiele: parzucha, parzybroda lub kwaśnica. Po tym słowotwórstwie poznać można jak pradawna i różna jest w zależności od regionu. Ja gotuję dziś tradycyjny według mnie kapuśniak z kiszonej kapuchy. Doprawiam go zawsze odrobiną nasion kminku i łyżeczką przecieru pomidorowego.

Kapuśniak składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

2 cebula

średni kawałek wędzonego surowego boczku

włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por

4 ziemniaki (pamiętajcie gotujcie je osobno bo w kapuścianym kwasie się nie uda)

kilogram kiszonej kapusty + sok z kiszonej kapusty (żeby podkręcić smak)

vegeta, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie i liście laurowe

łyżka przecieru pomidorowego dla koloru

Kapuśniak przepis przygotowanie:

Wstawić żeberka do zimnej wody – zagotować i zdjąć szumy. Pogotować 20 minut i ponownie oczyścić bulion.

Dodać ziele angielskie, liść laurowy i powoli gotować – buliony gotowane powoli są smaczniejsze i bardziej klarowne.

Po około godzinie dodać podsmażony boczek z cebulą.

Dodać włoszczyznę i gotować do miękkości – dopiero, gdy wszystkie warzywa się ugotują możecie dodawać kapusty. Włoszczyznę pokroić lub zetrzeć i wrzucić ponownie do bulionu.

W osobnym garnku ugotować ziemniaki i dorzucić je do zupy dopiero gdy kapusta będzie miękka.

Obrać mięso i wrzucić pokrojone do zupy.

Następnie dodać kapustę – ja kupiłam paczkę kiszonej kapusty i wrzuciłam całość bez krojenia wraz z sokiem. Gdy kupuję kapustę na wagę zawsze wyłudzam też kapuścianą wodę – nachodzę sklep ze słoikiem lub pojemnikiem i zawsze miła pani odlewa mi trochę tego magicznego soku. Przy okazji, picie soku z kapusty lub ogórków kiszonych jest bardzo zdrowe na gardło, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.

Gotować całość, aż kapusta lekko zmięknie i puści smak.

Dodać ziemniaki, przecier pomidorowy, sól, pieprz i kminek. Gotować jeszcze 10 minut.

Jeść łapczywie co jakiś czas parząc sobie brodę. Uwielbiam kapuśniak.

Share Button
Kapuśniak 4.25/5 (85.00%) 16 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Zupy

Dodane przez:

1 komentarz

  1. uwielbiam kapuśniak … właśnie zrobiłam chodź nie według twojego przepisu ;) ale spróbuje kiedyś z kminkiem . najlepszy kapuśniak ze swojskiej kiszonej he

Dodaj komentarz


2 + pięć =