Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla czyli jedno z ulubionych dań Polaków na grilla. Jej mięso jest zazwyczaj dość tłuste – ale dzięki temu soczyste i delikatne. Jeśli zadbamy o właściwe zamarynowanie mięsa i odpowiednio rozpalimy grill zachowa ona swoją wilgotność  i kruchość a większość tłuszczu powinna się wytopić. Ja marynowałam karkówkę w oleju z przyprawami do grilla, słodką i ostrą papryką, świeżym czosnkiem i odrobiną cytryny.

Karkówka z grilla składniki:

Ładne kawałki karkówki – najlepiej dość cienko rozbite

Sól

Pieprz

Przyprawa do grilla zawierająca: jałowiec, ziarna kolendry, gorczycy, paprykę i czosnek

Ostra papryczka

Świeży czosnek

Odrobina soku z cytryny i oczywiście dobrze rozgrzany grill

Karkówka z grilla przygotowanie:

Karkówkę rozbijamy – żeby mięso było delikatniejsze, polewamy odrobiną tłuszczu – dzięki temu nie wyschnie a smaki lepiej się połączą. doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, kolendrą, chilli, gorczycą i kuminu. Będzie aromatyczna i delikatna. Najlepiej byłoby marynować mięso dzień wcześniej – nie dość, że skruszeje to będzie doskonale doprawione. Najczęściej jednak w warunkach grilowo – działkowych pozbawieni jesteśmy tej możliwości. I nie ma się co martwić ja zamarynowałam naszą karkówkę 30 minut przed wrzuceniem na grill i była pyszna. Proponuję polać ją odrobiną sosu balsamicznego i serwować z sałatką np. ze szpinaku, truskawek i mięty – idealna na upały:

salatka z truskawkami

salatka z truskawkami

Share Button
Karkówka z grilla 4.18/5 (83.64%) 11 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


× 4 = dwadzieścia osiem