Kofta przepis

Kofta przepis

Kofta przepis czyli jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego przyprawione w bliskowschodnim stylu. Zazwyczaj używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny – my użyliśmy wołowiny. Ważne jest solidne doprawienie mięsa: kumin, ziarna kolendry, czosnek, pieprz cayenne i cebula – uwaga nie dodaje się jajka do mięsa. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków i grilluje lub piecze w piekarniku.

Kofta przepis składniki:

400 gramów zmielonej wołowiny

jedna cebula

3 wyciśnięte ząbki czosnku

pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki

3 łyżeczki soli

pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

pół łyżeczki pieprzu cayenne

łyżeczka kuminu

dwie łyżeczki ziaren kolendry

pół łyżeczki zmielonego cynamonu

pół łyżeczki zmielonego imbiru

patyczki do szaszłyków

odrobina oleju

Kofta przepis:

Do dużej miski należy włożyć mięso dodać sól, czosnek, pietruszkę i cebulę. Przyprawy należy utłuc w moździerzu i dodać do mięsa i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób nie będą się paliły podczas grillowania. Na każdy z patyków nakładamy jedną kulkę mięsa i rozpłaszczamy na 3/4 długości patyka, z technicznego punktu widzenia formując walec na patyku ;-)

Każdą z Koft nacieramy odrobiną oleju i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oryginalnie powinniśmy przyrządzić kofty na grillu ale rozgrzany piekarnik do 240 stopni z nastawionym grillem z góry w zupełności wystarczy. Kofty pieczemy około 8-12 minut w zależności jak mocno wysmażone mięso chcemy uzyskać.

Kofty można podawać z sosem tzatziki (jogurtowy sos z ogórkiem i czosnkiem), ajvarem (paprykowa pasta) i chlebem pita. Smacznego!

kofta przepis

kofta przepis

 

 

Share Button
Kofta przepis 4.00/5 (80.00%) 8 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


+ 2 = pięć