Łosoś smażony

Łosoś smażony

Łosoś smażony czyli przepis Karola – łososiowego mistrza na idealnie delikatnego łososia. Jak zrobić łososia, żeby był soczysty – sekretem jest krótkie smażenia a następnie dopiekanie w piekarniku czyli postępowanie jak ze stekiem. Łosoś jest bardzo delikatną rybą trzeba uważać, żeby go nie przesuszyć.

Łosoś smażony składniki:

Filet łososia ze skórą – kilka kawałków każdy po 200-300 gramów

Cytryna

Świeży koperek

Pieprz, sól

Kawałek masła

Olej do smażenia

Łosoś smażony przygotowanie:

- Fileyt należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu.

- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Patelnia do smażenia ryb powinna być zawsze dobrze rozgrzana.

- Wkładamy filet skórą na gorący olej i smażymy około 3 minuty. Następnie przekładamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.

- Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, skrapiamy cytryną i obkładamy świeżym koperkiem. Do pieczenia również można na każdy z kawałków położyć plaster cytryny i łyżeczkę masła – łosoś będzie wtedy jeszcze bardziej soczysty.

- Wkładamy łososia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 10 minutach.

Łosoś podsmażany i podpiekany w piekarniku będzie miał najlepszą soczystą konsystencję oraz zachowa najwięcej smaku. Koperek dodaje świeżości a cytryna orzeźwiającego aromatu. Soczystego łososia możecie podać ze świeżą bagietką lub frytkami. Ja lubię łososia ze szpinakiem i tak mam zamiar go podać.

łosoś smażony

łosoś smażony

 

Share Button
Łosoś smażony 3.64/5 (72.73%) 22 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

0 komentarze

Dodaj komentarz


2 × dwa =