Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana czyli jak zrobić pyszną paprykę z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami w 40 minut? Bardzo lubię aromat upieczonej papryki – proces ten wydobywa cudowną słodycz i głęboki smak z tego warzywa. Latem papryki są najsmaczniejsze, więc to idealna pora na nadziewaną paprykę. Większość papryk zrobiłam z mięsem mielonym z indyka i ryżem oraz cebulą i przyprawami ale 2 eksperymentalnie nadziałam innymi składnikami: jedną mięsem z pieczarkami a drugą podsmażonym bakłażanem z cebulą, pieczarkami i serem feta – wszystkie rodzaje wyszły pysznie. Poniżej przepis na klasyczną paprykę z mięsem.

Papryka faszerowana przepis składniki:

5 średniej wielkości papryk

pół kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka) ale możecie użyć swojego ulubionego

1 średnia cebula

pół szklanki lekko podgotowanego ryżu (ja użyłam brązowego – ten trzeba podgotowywać dłużej niż biały)

1 jajko

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

zioła prowansalskie, świeża bazylia i odrobina tymianku

odrobina oliwy z oliwek

Opcjonalnie: pieczarki, bakłażan, chilli, ser żółty lub np. feta – co kto lubi i co znajdzie w lodówce:)

Papryka faszerowana przepis przygotowanie:

Podsmażyć cebulę na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodać czosnek.

W międzyczasie podgotowywać ryż – ma być twardawy i niedogotowany, ale niezupełnie surowy (biały ryż gotować krócej niż brązowy)

Paprykom poodcinać czapeczki z szypułką i wyjąć gniazda nasienne – czapeczki zachować, do przykrycia faszerowanych papryk.

Mięso mielone wymieszać z cebulą, przyprawami, ziołami i jajkiem oraz ryżem. Opcjonalnie można dodać pieczarek (mięso i pieczarki w papryce są pyszne – przecięta papryka na zdjęciu jest właśnie z pieczarkami :)

Powstałym farszem napchać papryki i przykryć je czapkami. Posmarować oliwą, żeby ładniej się piekły.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Obserwować czy ładnie się rumienią:)

papryka faszerowana

papryka faszerowana

 

 

Share Button
Papryka faszerowana 4.09/5 (81.74%) 23 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Dania główne
Mięsa

Dodane przez:

3 komentarze

  1. Ja bym podsmażył.

  2. I tak zrobilam! ;)

  3. Ja nie piekę tylko paruje w parowarze.

Dodaj komentarz


− siedem = 1