Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw na skórze (lekko ponacinanej nożem), następnie na drugiej stronie – dosłownie chwilę, żeby zamknąć soki w środku mięsa. Później na 6 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczka musi być miękka i różowa w środku – nie krójcie jej od razu, dzięki temu soki nie wypłyną na zewnątrz (niech odpocznie z 5 minut). Zdaradzam przepis na najbardziej soczystą kaczkę na świecie.

pierś z kaczki

pierś z kaczki

 

Pierś z kaczki składniki:

2 piersi z kaczki ze skórą

sól, pieprz

gałązka rozmarynu

szczypta ziół prowansalskich

sok z połowy pomarańczy

odrobina oleju (pół łyżki do smażenia)

pierś z kaczki

pierś z kaczki propozycja podania

 

Pierś z kaczki przepis przygotowanie:

Piersi umyć i wytrzeć do sucha. Ponacinać skórę nożem (można na skos w kratkę).

Oprószyć kaczkę solidnie solą i pieprzem. W tym czasie włączyć piekarnik na 190 stopni – musi się rozgrzać.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju (proponuję użyć patelni ze stali nierdzewnej – od razu w niej można piec danie w piekarniku).

Położyć pierś kaczki na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu około 5 minut – ma mieć złoty kolor. Na patelnię dorzucić gałązkę rozmarynu i oprószyć mięso odrobiną ziół prowansalskich.

Przewrócić pierś na drugą stronę – smażyć około 3 minut – żeby zamknąć mięsu pory. Następnie złapać szczypcami i poprzykładać brzegi kaczki do gorącej patelni – dosłownie na 5 sekund – żeby mięso było ścięte z każdej strony.

Skropić mięso i patelnię sokiem z połowy pomarańczy. Walczyć z nadmiarem pary około 30 sekund (tak będzie strzelać i buchać dymem).

Następnie włożyć kaczkę (najlepiej na tej samej patelni) do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 6 minut. Kaczkę sprawdzamy na dotyk – ma być miękka (może się Wam nawet wydać zbyt miękka – gwarantuję, że gdy chwilę odpocznie na desce będzie idealna).

Kaczkę podawac z sosem żurawinowym, sałatą i ryżem. Doskonała jest też na zimno z odrobiną sosu sojowego. Polecam.

kaczka z sosem sojowym

kaczka z sosem sojowym

Share Button
Pierś z kaczki 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Dania główne
Mięsa
Na szybko

Dodane przez:

3 komentarze

  1. Zrobiłam piersi z kaczki z tego przepisu. Był to mój pierwszy raz z kaczką i wyszły idealne!! Dziękuję! :-)

  2. Olo

    Obłęd :)

  3. Twój ko Bardzo dobra polecam ten przepis

Dodaj komentarz


4 − cztery =