Potrawy wielkanocne

Potrawy wielkanocne 4.00/5 (80.00%) 16 głos[ów]

Potrawy wielkanocne

Potrawy wielkanocne czyli co pysznego ugotować na Wielkanoc? Poniżej zabrane tradycyjne wielkanocne dania w pigułce. Od aromatycznych zup takich jak barszcz biały czy żurek po domowe wędliny: szynka, schab czy przepyszny domowy pasztet. Oczywiście w Wielkanoc nie można zapomnieć o jajkach w każdej postaci, faszerowane i podsmażane na maśle jajka, jajka faszerowane z pieczarkami z odrobiną majonezu lub w galarecie z szynką czy te po prostu gotowane na twardo, posmarowane warstewką majonezu.

Uwielbiam dania w galarecie, Wielkanoc to doskonała okazja do przygotowania galarety z kurczaka, szynki czy schabu z chrzanem i ćwiartką jajka w galarecie.

Podpowiadamy jak przygotować domową mielonkę, aromatyczną, soczystą gotowaną szynkę, schab czy idealną pieczeń rzymską z jajkiem. Zdradzamy też sposób na powolne upieczenie domowej łopatki wieprzowej. Święta to doskonała okazja do przygotowania domowych wędlin. A do wędlin? Idealna będzie karmelizowana cebulka.

Tradycyjnym elementem wielkanocnego śniadania jest sałatka jarzynowa, domowy chleb na zakwasie i oczywiście wielkanocna zupa z jajkiem i białą kiełbasą w roli głównej.

Potrawy wielkanocne to też wspaniałe ciasta takie jak babka piaskowa, mazurek (wybitny!) czy mokra baba wielkanocna z rodzynkami – zdradzam ze szczegółami wszystkie sekrety udanych wypieków wielkanocnych. Można też upiec tradycyjny sernik – jest dobry na każdą okazję. Ciasto z polewą toffi i bitą śmietaną też doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

Uwielbiam tradycyjne potrawy wielkanocne, dlatego zawsze przygotowuję pasztet – polecam przepis – jest idealny, lekko pikantny – bardzo wyrazisty w smaku.

Chcecie przygotować wielkanocne śniadanie ekspresowo? Poniżej znajdziecie też kilka przepisów dla leniwych: jajka z majonezem i kawiorem czy prosty mazurek – dania te z pewnością zachwycą Waszych gości.

Oprócz dań typowo śniadaniowych prezentuję pomysły na elegancki, świąteczny obiad: pieczona kaczka, królik w śmietanie czy wspaniała pieczeń wołowa czy tradycyjny udziec jagnięcy, który uświetni każdy posiłek.

Wielkanoc to wiosenne święto dlatego nie zapomnijcie o świeżych warzywach, lekkich sałatkach i przede wszystkim cieszeniu się z nadchodzącej wiosny.

Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!

Wybrane przepisy

  • domowa biała kiełbasa

    Biała kiełbasa przepis

    Biała kiełbasa przepis Biała domowa kiełbasa czyli przepis na idealną białą, która jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Własnoręcznie przygotowana biała kiełbasa smakuje nie tylko w święta wielkanocne, ale jest doskonała na sezon grillowy czy domową imprezę. Owszem jej przygotowanie...
    Więcej
  • kruche ciasteczka

    Kruche ciasteczka

    Kruche ciasteczka Kruche, maślane ciasteczka z dżemem, konfiturą, marmoladą lub czekoladą są pyszne, a ich pieczenie to doświadczenie mistyczne. Z kilku prostych składników powstają chrupiące, aksamitne, słodkie ciasteczka – tylko z ich kształtem bywa różnie – nie mogłam się zdecydować...
    Więcej
  • ciasto toffi

    Ciasto z polewą toffi

    Ciasto toffi Ciasto z karmelową polewą toffi z bitą śmietaną i delikatnym miodowym biszkoptem to wypiek a la krówka. Koniecznie dodajcie trochę żelatyny do bitej śmietany – dzięki temu masa śmietanowa będzie bardziej zbita. Uwielbiam sama gotować słodzone, skondensowane mleko...
    Więcej
  • karmelizowana cebula

    Karmelizowana cebula

    Karmelizowana cebula Karmelizowana cebula przepis na wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, serów czy jako dodatek do obiadu. Doskonale pasuje do hamburgerów, pulled pork czy pieczeni z wieprzowiny. Długo duszona czerwona cebula szlachetnieje po potraktowaniu jej delikatnym octem, cukrem i...
    Więcej
  • boczek pieczony

    Boczek pieczony

    Boczek pieczony Boczek pieczony – czyli jak przygotować delikatną wędlinę w domu. Owszem mięso boczku nie jest najchudsze, ale od czasu do czasu można własnoręcznie upiec aromatyczny, soczysty i obłędnie smaczny boczek. Jeśli lubicie wiedzieć co jecie – i uwielbiacie...
    Więcej
  • Pieczona pierś z indyka

    Pieczona pierś z indyka

    Pieczona pierś z indyka składniki: Pieczona pierś z indyka to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, chudej i bardzo smacznej domowej wędliny. Jeśli lubicie wiedzieć co kładziecie na kanapkę – koniecznie przygotujcie sobie domową wędlinę. Pieczona pierś z indyka składniki: Pieczona...
    Więcej
  • domowe wędliny

    Łopatka pieczona

    Łopatka pieczona Łopatka pieczona z wieprzowiny to świetne danie nie tylko na święta. Ten soczysty kawał mięsa jest pyszny na ciepło, ale doskonale też smakuje na zimno jako dodatek do pieczywa czy mała przekąska np. z odrobiną chrzanu. Uwielbiam samodzielnie...
    Więcej
  • pieczeń z karkówki

    Pieczeń z karkówki

    Pieczeń z karkówki Pieczeń z karkówki – czyli jak przygotować wyśmienitą pieczoną karkówkę w sosie cebulowym. Przede wszystkim należy zamarynować karkówkę dzień przed pieczeniem – przejdzie smakiem i aromatem czosnku i majeranku. Godzinę przed wyjęciem z piekarnika obkładamy mięso ćwiartkami...
    Więcej
  • galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa Galareta wieprzowa czyli klasyczne zimne nóżki to danie pyszne nie tylko od święta. Dręczą nas upały, w ciągu dnia jemy mało, lekkostrawnie, a nawet chudniemy. Upały robią „swoje”. Wieczorem jednak chce się zjeść coś konkretnego. Proponuję zatem galaretkę z nóżek, jest...
    Więcej
  • sałatka

    Sałatka wiosenna

    Sałatka wiosenna Sałatka wiosenna czyli cudownie kolorowa, chrupiąca i bardzo smaczna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, sałatą i jajkiem – zalana sosem jogurtowo-koperkowym to idealny dodatek nie tylko na wielkanoc, taka sałatka to doskonała przekąska, którą łatwo można spakować do...
    Więcej
  • udziec jagnięcy

    Udziec jagnięcy

    Udziec jagnięcy Udziec jagnięcy przepis na wyrazistą pieczeń z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny, dzięki któremu mięso jest kruche i delikatne. Żeby uzyskać soczystość mięsa warto najpierw podsmażyć udziec – dzięki temu drogocenne soki zostaną w środku. Nie żałujcie...
    Więcej
  • Pierś z kaczki

    Pierś z kaczki

    Pierś z kaczki Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw na skórze (lekko ponacinanej nożem), następnie na drugiej stronie –...
    Więcej
  • kołduny

    Kołduny

    Kołduny litewskie O kołdunach litewskich wielu wielkich pisało.Wielcy i mali je jedli. Całe poematy można by pisać na temat smaku kołdunów. Nie znam nikogo kto by ich nie lubił. Proponuję zatem pyszne kołduny litewskie, jeżeli ktoś zrobi je raz, na pewno będzie...
    Więcej
  • babka wielkanocna

    Babka wielkanocna

    Babka wielkanocna Babka wielkanocna wilgotna, puszysta i lekka. Drożdżowa baba nie ma sobie równych. Jeśli chcecie, żeby baba była bardzo wilgotna możecie zamiast mleka użyć zmielonego twarogu do sernika, a zamiast drożdży użyjcie łyżeczkę proszku do pieczenia – uzyskacie serową,...
    Więcej
  • szynka w galarecie

    Szynka w galarecie

    Szynka w galarecie Szynka w galarecie to prosta, lecz nieśmiertelna przekąska, doskonała na wielkanoc, imprezę sylwestrową czy przyjęcie. Szynkę w galarecie można urozmaicić na wiele sposobów – można zawinąć w rulon wypełniony sałatką jarzynową lub jajkiem z chrzanem. Ja dorzucam...
    Więcej
  • jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami to prosta i łatwa do przygotowania przekąska, bardzo smaczna i doskonale pasująca na wielkanoc czy rodzinną imprezę. Jajka z dodatkiem pieczarek mają wyrazisty smak i pięknie wyglądają. Jajka faszerowane składniki: 10 jajek ugotowanych na...
    Więcej
  • sos tatarski

    Sos tatarski

    Sos tatarski Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos , który możecie dowolnie modyfikować w...
    Więcej
  • galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka

    Galaretka z kurczaka Galaretka z kurczaka to pyszna przekąska nie tylko świąteczna. Podpowiadam ja przygotować pyszną, klarowną i delikatną galaretę drobiową. Przede wszystkim mięso warto podgotować przez pięć minut i zmienić wodę w garnku, dzięki temu pozbędziemy się mętnej wody....
    Więcej
  • pasztet

    Pasztet

    Pasztet Pasztet przepis na domowy, aromatyczny i wyrazisty pasztet z mięsa wieprzowego i warzyw z dodatkiem wątróbki. Przepis wraz z ogromną porcją pasztetu dostaliśmy od Kamili i Bartka – może tutaj paść gwarancja smakalajzyt, że jeśli będziecie wierni przepisowi zachwycicie...
    Więcej
  • babka piaskowa

    Babka piaskowa

    Babka piaskowa Babka piaskowa – czyli przepis na idealną babę wielkanocną. To tradycyjne ciasto warto upiec w formie do babki – będzie się pięknie prezentować, ale nada się też zwykła prostokątna blaszka. Ja bardzo lubię rodzynki w cieście, więc trochę...
    Więcej
  • mazurek

    Mazurek

    Mazurek Mazurek czyli tradycyjne Wielkanocne ciasto. Słodkie, chrupiące i niesamowicie pyszne. Przepis jest idealny – Jagna, która go upiekła zrobiła furorę wśród gości – to ciasto zniknęło najszybciej. Kruchy spód, nadzienie z masy kajmakowej, a całość polana gorzką czekoladą –...
    Więcej
  • szynka gotowana

    Szynka gotowana

    Szynka gotowana Szynka gotowana przepis na wspaniałą, soczystą szynkę idealną jako przekąska, do kanapek i galarety. Taką szynkę Karol przygotowuje zazwyczaj na wielkanoc, moim zdaniem mógłby częściej;) Przepis nie jest pracochłonny, własnoręcznie gotowana szynka ma jeszcze jedną ważną zaletę –...
    Więcej
  • barszcz biały

    Barszcz biały

    Barszcz biały Barszcz biały to delikatna wielkanocna zupa gotowana na zakwasie z mąki pszennej razowej. Ja nie mam predyspozycji do hodowania zakwasu dlatego używam sprawdzonego zakwasu z butelki. Uwielbiam biały barszcz z zuszonymi grzybami, które czynią go niesamowitym. Barszcz biały...
    Więcej
  • chleb na zakwasie

    Chleb na zakwasie

    Chleb na zakwasie Chleb na zakwasie pieczony własnoręcznie nie ma sobie równych. Choć jeszcze dwa lata temu śmiałam się do rozpuku na myśl o pieczeniu chleba to poczęstowana idealnym, zdrowym wypiekiem mojego kolegi postanowiłam też upiec chleb. Pod wpływem rzeczonego...
    Więcej
  • żurek

    Żurek

    Żurek Żurek czyli tradycyjna wielkanocna zupa na zakwasie z mąki żytniej. Uwielbiam tę zupę doprawioną solidną łyżką chrzanu. Idealnie jest zagryźć żur kromką domowego chleba. Jeśli chodzi o zakwas domowy to chyba nie mam do niego ręki, kilka razy mi...
    Więcej
  • pieczeń wołowa

    Pieczeń wołowa

    Pieczeń wołowa Pieczeń wołowa czyli idealne danie na wyjątkową okazję. Pieczeń wołowa tylko brzmi jak trudne danie – nie ma nic prostszego niż wspaniała, lekko krwista pieczeń w sosie z czerwonego wina. Oczywiście sekretem jest podsmażanie mięsa przed pieczeniem –...
    Więcej
  • sernik

    Sernik

    Sernik Sernik przepis na tradycyjny, delikatny i puszysty sernik. Sekretem każdego sernika jest dobry twaróg – jeśli nie jesteście fanami samodzielnej walki z mieleniem sera, możecie użyć gotowego mielonego twarogu, ważne jest, żeby w składzie gotowca nie było niczego oprócz...
    Więcej
  • schab pieczony

    Schab pieczony

    Schab pieczony Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia. Do schabu z owocami...
    Więcej
  • zrazy

    Zrazy

    Zrazy Zrazy przepis na wybitne danie z wołowiny. Tradycyjne zrazy z boczkiem, musztardą, kiszonym ogórkiem, cebulą i kawałkiem skórki z razowego chleba, która jest sekretem tego dania, zagęszcza sos i poprawia smak mięsa. Uwielbiam zrazy, są wyraziste i delikatne zarazem....
    Więcej
  • kaczka pieczona po polsku

    Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona Kaczka pieczona przepis na tradycyjną kaczkę po polsku z jabłkami i majerankiem. Przepis jest banalnie prosty przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut – pieczenie natomiast trwa około dwie godziny. Sekretem soczystej, miękkiej i nie boję się...
    Więcej
  • polędwica wieprzowa

    Polędwica wieprzowa

    Polędwica wieprzowa Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w piekarniku. Kolejnym sekretem jest utworzenie sosu na patelni, na której zostały smakowite kawałki...
    Więcej
  • sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, która towarzyszy prawie wszystkim uroczystościom: wigilia, Wielkanoc, imieniny czy rodzinne przyjęcie? Nie może na nich zabraknąć tradycyjnej, polskiej sałatki. Sekretem smacznej sałatki jest dodanie solidnej łyżki musztardy, która ożywi smak i...
    Więcej
  • pasta jajeczna

    Pasta jajeczna

    Pasta jajeczna Pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie, to danie szybkie, proste, pyszne i delikatne. Tradycyjne pasta jajeczna to jajka na twardo z dodatkiem majonezu i szczypiorku, można opcjonalnie dodać trochę szynki i odrobinę musztardy dla zaostrzenia smaku. Inny...
    Więcej
  • jajka faszerowane

    Jajka faszerowane

    Jajka faszerowane Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut, a wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Któż nie lubi faszerowanych...
    Więcej
  • pieczeń rzymska

    Pieczeń rzymska

    Pieczeń rzymska Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapki – ja dodaję do kanapek z klopsem...
    Więcej
Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top