Potrawy wielkanocne

Potrawy wielkanocne

Potrawy wielkanocne czyli co pysznego ugotować na Wielkanoc? Poniżej zabrane tradycyjne wielkanocne dania w pigułce. Od aromatycznych zup takich jak barszcz biały czy żurek po domowe wędliny: szynka, schab czy przepyszny domowy pasztet. Oczywiście w Wielkanoc nie można zapomnieć o jajkach w każdej postaci, faszerowane i podsmażane na maśle jajka, jajka faszerowane z pieczarkami z odrobiną majonezu lub w galarecie z szynką czy te po prostu gotowane na twardo.

Uwielbiam dania w galarecie, Wielkanoc to doskonała okazja do przygotowania galarety z kurczaka, szynki czy schabu z chrzanem i ćwiartką jajka w galarecie.

Podpowiadamy jak przygotować domową mielonkę, aromatyczną, soczystą gotowaną szynkę, schab czy idealną pieczeń rzymską z jajkiem.

Tradycyjnym elementem wielkanocnego śniadania jest sałatka jarzynowa, domowy chleb na zakwasie i oczywiście wielkanocna zupa z jajkiem i białą kiełbasą w roli głównej.

Potrawy wielkanocne to też wspaniałe ciasta takie jak babka piaskowa, mazurek (wybitny!) czy mokra baba wielkanocna z rodzynkami – zdradzam ze szczegółami wszystkie sekrety udanych wypieków wielkanocnych. Można też upiec tradycyjny sernik – jest dobry na każdą okazję.

Uwielbiam tradycyjne potrawy wielkanocne, dlatego zawsze przygotowuję pasztet – polecam przepis – jest idealny, lekko pikantny – bardzo wyrazisty w smaku.

Chcecie przygotować wielkanocne śniadanie ekspresowo? Poniżej znajdziecie też kilka przepisów dla leniwych: jajka z majonezem i kawiorem czy prosty mazurek – dania te z pewnością zachwycą Waszych gości.

Oprócz dań typowo śniadaniowych prezentuję pomysły na elegancki, świąteczny obiad: pieczona kaczka, królik w śmietanie czy wspaniała pieczeń wołowa.

Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!

  • sałatka
    Sałatka wiosenna
    Sałatka wiosenna Sałatka wiosenna czyli cudownie kolorowa, chrupiąca i bardzo smaczna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, sałatą i jajkiem – zalana sosem jogurtowo-koperkowym to idealny dodatek nie tylko na wielkanoc,...
    Więcej
  • pierś z kurczaka
    Pierś z kurczaka
    Pierś z kurczaka Pierś z kurczaka przepis na delikatne, świeże, aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu, a jednocześnie soczyste piersi. Bardzo proste w przygotowaniu, tym bardziej, że pieczemy je w piekarniku. Pierś...
    Więcej
  • udziec jagnięcy
    Udziec jagnięcy
    Udziec jagnięcy Udziec jagnięcy przepis na wyrazistą pieczeń z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny, dzięki któremu mięso jest kruche i delikatne. Żeby uzyskać soczystość mięsa warto najpierw podsmażyć udziec...
    Więcej
  • Pierś z kaczki
    Pierś z kaczki
    Pierś z kaczki Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw...
    Więcej
  • kołduny
    Kołduny
    Kołduny litewskie O kołdunach litewskich wielu wielkich pisało.Wielcy i mali je jedli. Całe poematy można by pisać na temat smaku kołdunów. Nie znam nikogo kto by ich nie lubił. Proponuję zatem pyszne...
    Więcej
  • babka wielkanocna
    Babka wielkanocna
    Babka wielkanocna Babka wielkanocna wilgotna, puszysta i lekka. Drożdżowa baba nie ma sobie równych. Jeśli chcecie, żeby baba była bardzo wilgotna możecie zamiast mleka użyć zmielonego twarogu do sernika, a...
    Więcej
  • szynka w galarecie
    Szynka w galarecie
    Szynka w galarecie Szynka w galarecie to prosta, lecz nieśmiertelna przekąska, doskonała na wielkanoc, imprezę sylwestrową czy przyjęcie. Szynkę w galarecie można urozmaicić na wiele sposobów – można zawinąć w...
    Więcej
  • jajka faszerowane pieczarkami
    Jajka faszerowane pieczarkami
    Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami to prosta i łatwa do przygotowania przekąska, bardzo smaczna i doskonale pasująca na wielkanoc czy rodzinną imprezę. Jajka z dodatkiem pieczarek mają wyrazisty smak...
    Więcej
  • sos tatarski
    Sos tatarski
    Sos tatarski Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty...
    Więcej
  • galaretka z kurczaka
    Galaretka z kurczaka
    Galaretka z kurczaka Galaretka z kurczaka to pyszna przekąska nie tylko świąteczna. Podpowiadam ja przygotować pyszną, klarowną i delikatną galaretę drobiową. Przede wszystkim mięso warto podgotować przez pięć minut i...
    Więcej
  • pasztet
    Pasztet
    Pasztet Pasztet przepis na domowy, aromatyczny i wyrazisty pasztet z mięsa wieprzowego i warzyw z dodatkiem wątróbki. Przepis wraz z ogromną porcją pasztetu dostaliśmy od Kamili i Bartka – może...
    Więcej
  • babka piaskowa
    Babka piaskowa
    Babka piaskowa Babka piaskowa – czyli przepis na idealną babę wielkanocną. To tradycyjne ciasto warto upiec w formie do babki – będzie się pięknie prezentować, ale nada się też zwykła...
    Więcej
  • mazurek
    Mazurek
    Mazurek Mazurek czyli tradycyjne Wielkanocne ciasto. Słodkie, chrupiące i niesamowicie pyszne. Przepis jest idealny – Jagna, która go upiekła zrobiła furorę wśród gości – to ciasto zniknęło najszybciej. Kruchy spód,...
    Więcej
  • szynka gotowana
    Szynka gotowana
    Szynka gotowana Szynka gotowana przepis na wspaniałą, soczystą szynkę idealną jako przekąska, do kanapek i galarety. Taką szynkę Karol przygotowuje zazwyczaj na wielkanoc, moim zdaniem mógłby częściej;) Przepis nie jest...
    Więcej
  • barszcz biały
    Barszcz biały
    Barszcz biały Barszcz biały to delikatna wielkanocna zupa gotowana na zakwasie z mąki pszennej razowej. Ja nie mam predyspozycji do hodowania zakwasu dlatego używam sprawdzonego zakwasu z butelki. Uwielbiam biały...
    Więcej
  • chleb na zakwasie
    Chleb na zakwasie
    Chleb na zakwasie Chleb na zakwasie pieczony własnoręcznie nie ma sobie równych. Choć jeszcze dwa lata temu śmiałam się do rozpuku na myśl o pieczeniu chleba to poczęstowana idealnym, zdrowym...
    Więcej
  • żurek
    Żurek
    Żurek Żurek czyli tradycyjna wielkanocna zupa na zakwasie z mąki żytniej. Uwielbiam tę zupę doprawioną solidną łyżką chrzanu. Idealnie jest zagryźć żur kromką domowego chleba. Jeśli chodzi o zakwas domowy...
    Więcej
  • pieczeń wołowa
    Pieczeń wołowa
    Pieczeń wołowa Pieczeń wołowa czyli idealne danie na wyjątkową okazję. Pieczeń wołowa tylko brzmi jak trudne danie – nie ma nic prostszego niż wspaniała, lekko krwista pieczeń w sosie z...
    Więcej
  • sernik
    Sernik
    Sernik Sernik przepis na tradycyjny, delikatny i puszysty sernik. Sekretem każdego sernika jest dobry twaróg – jeśli nie jesteście fanami samodzielnej walki z mieleniem sera, możecie użyć gotowego mielonego twarogu,...
    Więcej
  • schab pieczony
    Schab pieczony
    Schab pieczony Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i...
    Więcej
  • zrazy
    Zrazy
    Zrazy Zrazy przepis na wybitne danie z wołowiny. Tradycyjne zrazy z boczkiem, musztardą, kiszonym ogórkiem, cebulą i kawałkiem skórki z razowego chleba, która jest sekretem tego dania, zagęszcza sos i...
    Więcej
  • kaczka pieczona po polsku
    Kaczka pieczona
    Kaczka pieczona Kaczka pieczona przepis na tradycyjną kaczkę po polsku z jabłkami i majerankiem. Przepis jest banalnie prosty przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut – pieczenie natomiast trwa...
    Więcej
  • polędwica wieprzowa
    Polędwica wieprzowa
    Polędwica wieprzowa Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w piekarniku. Kolejnym sekretem...
    Więcej
  • sałatka jarzynowa
    Sałatka jarzynowa
    Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa przepis na tradycyjną sałatkę warzywną, która towarzyszy prawie wszystkim uroczystościom: wigilia, Wielkanoc, imieniny czy rodzinne przyjęcie? Nie może na nich zabraknąć tradycyjnej, polskiej sałatki. Sekretem smacznej...
    Więcej
  • pasta jajeczna
    Pasta jajeczna
    Pasta jajeczna Pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie, to danie szybkie, proste, pyszne i delikatne. Tradycyjne pasta jajeczna to jajka na twardo z dodatkiem majonezu i szczypiorku, można opcjonalnie...
    Więcej
  • jajka faszerowane
    Jajka faszerowane
    Jajka faszerowane Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut,...
    Więcej
  • pieczeń rzymska
    Pieczeń rzymska
    Pieczeń rzymska Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno...
    Więcej
Share Button
Potrawy wielkanocne 3.82/5 (76.36%) 11 głos[ów]


Dania główne
Mięsa
Przekąski

Dodane przez:

2 komentarze

  1. a moze byc mieso mielone wolowe lub indycze?

    • Smakalajzyt

      Pewnie, że tak – co kto lubi :)

Dodaj komentarz


− 1 = siedem