Rosół przepis

Rosół przepis

Rosół przepis czyli mój przepis na wspaniały rosół, króla zup i klasyczną podstawę zup wszelakich. Rosół to prastara zupa, długo gotowany bulion z mięsa i warzyw – prawie każda kultura jakimś rosołem dysponuje: Japończycy mają Ramen, Wietnamczycy PHO – bazą są zawsze warzywa i mięso. Rosół to zupa kojąca duszę i ciało – rosół przygotowany na przeziębienie czyni cuda, pomaga też na skołatane nerwy, przygotowany przez bliskie nam osoby ma jeszcze skuteczniejsze właściwości. W rosole zaklęta jest miłość. Leczące właściwości rosołu są udowodnione naukowo – nie na darmo nazywany bywa żydowską penicyliną. Uwielbiam tę szlachetną, delikatną, złotą zupę. Ważne jest żeby gotować rosół powoli zaczynając od włożenia mięsa do zimnej wody. Ja zazwyczaj przygotowuję rosół drobiowo-wołowy czasem z dodatkiem indyka. Moim zdaniem połączenie kurczaka i wołowiny czyni rosół bardzo aromatycznym.

składniki na rosół

składniki na rosół

 

Rosół przepis składniki:

pół kurczaka ewentualnie 2 udka i korpus

kawałek wołowiny około 400 gramów – szponder, pręga, goleń, antrykot

opcjonalnie: skrzydło lub szyja z indyka, kości wołowe

włoszczyzna:

pół dużego selera

3 marchwie

2 pietruszki (korzenie)

1 średni por

kilka liści kapusty

1 cebula – uprzednio opalona lub podpieczona w piekarniku

sporo natki pietruszki

6 liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

10 kulek pieprzu w kulkach

sporo soli

Rosół przepis przygotowanie:

Umyć mięso i włożyć je do zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Nie należy przykrywać rosołu całkowicie pokrywką bo może stać się mętny – można przykryć pokrywką zostawiając dopływ powietrza do garnka.

Włożyć cebulę na jakieś 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni aż stanie się ciemnobrązowa.

Po 40 minutach zdjąć szumy z zupy i dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Następnie dodać warzywa – ja dodaję wszystkie warzywa obrane i umyte w całości.

Dalej gotować na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Jakieś 40 minut przed końcem gotowania rosół można posolić i dodać trochę mielonego, czarnego pieprzu do smaku.

Można gotować makaron do rosołu lub zrobić go własnoręcznie – nie ma nic lepszego niż domowy rosół z domowym makaronem- danie kojące i cudowne jak żadne inne.

Ja serwuję rosół z kawałkami marchewki, makaronem, kawałkami mięsa i sporą szczyptą natki pietruszki. Wołowinę z rosołu zazwyczaj podjadam z solą i chlebem – proste i pyszne. Jeśli wyjdzie zbyt tłusty zchłódźcie go przez noc i zdejmijcie tłuszcz gdy stężeje. Rosół dobrze jest zamrozić w kilku małych pojemnikach i mieć w pogotowiu jako dodatek do sosów i zup. Esencjonalny rosół jest doskonałym bulionem i bazą wszystkich zup np. barszczu ukraińskiego

rosół przepis

rosół przepis

 

Share Button
Rosół przepis 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Zupy

Dodane przez:

7 komentarze

  1. śliczny kolor rosołku, idealny, na pewno jest pyszny :)

  2. Przepis wypróbowany dzisiaj, naprawdę polecam :) Rosołek jest aromatyczny, dobrze doprawiony (zrezygnowałam z natki, bo jej nie lubię), o pięknym kolorze, dodawanie jakichkolwiek sztucznych dodatków typu kostki rosołowe to dla mnie profanacja. Zwykle gotowałam rosół krócej, niejednokrotnie przy zamkniętej pokrywce, a potem narzekałam, że jest zbyt mało tłusty, nieco mętny, a teraz pierwszy raz wyszedł po prostu IDEALNY. Pierwszy raz dodałam też kawałek wołowiny (przedtem tylko na udkach z kurczaka) i tego mi brakowało w tej zupie :) Jestem mile zaskoczona efektem końcowym :) Rosół idealny :)

  3. Świetny przepis ale przede wszystkim bez kostek rosołowych !!!:)Zdrowy,bogaty w warzywa rosołek smakuje wyśmienicie. Właśnie skończyłam rosołek zrobiłam na jutrzejszy obiadek:) niebo w gębie!

  4. Witam

    Wszystko piknie tylko proszę zdradzić na ile wody jest ten przepis…

  5. Smakalajzyt

    Myślę, że na około 3 litry. Bulion powinien lekko przykrywać mięso i warzywa.

  6. super rosołek, tylko troszkę mięsko z kury się rozgotowało i oddzieliło od kosci, powinienem je wrzucić później niż wołowe, ale smak rosołu rewelacyjny :)

  7. kiedy dodac cebule do zupy >

Dodaj komentarz


sześć + = 14