Rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi przepis na wspaniały rosół na gęsich szyjkach. Jest lekko słodkawy, delikatny i chudy. Mięso gęsi jest niezwykle zdrowe i prawie nie zawiera cholesterolu, mało tego pomaga obniżać zły cholesterol. To idealna zupa, która w okresie jesiennym pomoże w walce z przeziębieniem. Gęsi jako jedno z niewielu mięs hodowane jest ekologicznie i naturalnie. Gęsinę kupić można w dobrych delikatesach lub na bazarkach. Ja kupiłam kilka gęsich szyjek na delikatny rosół. Jeśli nie udało się Wam zdobyć gęsi proponuję przepis na tradycyjny rosół

Rosół z gęsi składniki:

6 gęsich szyjek

włoszczyzna: marchew, seler, por, korzeń pietruszki

jedna cebula

liść laurowy, ziele angielskie

sól, pieprz, natka pietruszki

do podania rosołu proponuję makaron jajeczny lub kluski lane

Rosół z gęsi przepis przygotowanie:

Do zimnej wody włożyć mięso i zagotować na małym ogniu. Pogotować chwilę i zdjęć szumy.

Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i jedną cebulę, całość pogotować około godziny na wolnym ogniu.

Dodać umytą i obraną włoszczyznę i gotować kolejne 40 minut. Doprawić solą , pieprzem opcjonalnie vegetą.

Pamiętajcie, że tylko powoli gotowany rosół będzie klarowny i aromatyczny. Mój rosół okazał się doskonały, delikatny, lekko słodkawy i chudy.

Podaję go z cienkim makaronem jajecznym, marchewką pokrojoną w plastry i solidną szczyptą natki pietruszki.

Share Button
Rosół z gęsi 4.00/5 (80.00%) 2 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Zupy

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


5 − cztery =