Ryba w zalewie

Ryba w zalewie

Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Danie to jest wyraziste i bardzo smaczne. Doskonale pasuje na wigilię czy jako sylwestrowa przekąska. To jedno z dań ekspresowych jeśli chodzi o czas znikania ze stołu. Pomysłodawczynią i wykonawcą wigilijnej ryby w zalewie jest Kamila, goście byli oczarowani.

Ryba w zalewie składniki:

7 filetów rybnych np. mintaj, dorsz, sola

sól i pieprz

10 ogórków konserwowych

6 plastrów marynowanej papryki

Ciasto naleśnikowe:

1 jajko

mąka

mleko

Zalewa:

2 szklanki wody

8 łyżek octu

2 łyżki cukru

6 łyżek ketchupu

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Ryba w zalewie przepis przygotowanie:

Rybę należy osolić i oprószyć pieprzem, następnie zanurzyć w gęstym cieście naleśnikowym i usmażyć na odrobinie oleju na złocisty kolor.

Paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę.

Zagotować wodę na zalewę, dodać ocet, cukier, sól, keczup i odrobinę koncentratu pomidorowego. Pogotować zalewę około 15 minut – aż smaki się połączą.

Usmażoną rybę ułożyć ciasno w naczyniu i posypać pokrojoną w kostkę papryką konserwową i ogórkiem konserwowym (można układać warstwami).

Wszystko zalać gotującą się zalewą.

Ryba w zalewie jest wyrazista i delikatna zarazem, grube filety dorsza w cieście naleśnikowym, które są delikatne zostały przełamane ostrymi korniszonami i marynowaną papryką. Do tego aromatyczna octowa zalewa. Cudowne danie.

ryba w zalewie

ryba w zalewie

 

 

Share Button
Ryba w zalewie 4.00/5 (80.00%) 6 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Przekąski
Ryby i owoce morza

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


× dziewięć = 18