Śledzie w occie

Śledzie w occie

Śledzie w occie smażone uprzednio w mące to wyśmienita przekąska o wyrazistym smaku. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia. Ja używam małych filetów, łatwo zapakować je do słoika a i smażenie nie sprawia trudności. Aby przyspieszyć proces obtaczania śledzi w mące i żeby zminimalizować bałagan – sprawę załatwiam w plastikowej torbie – nie ma mycia i mąki latającej w całym domu – polecam tę opcję. Ważne jest żeby dobrze zrównoważyć marynatę octową odpowiednią ilością cukru, soli i octu.

śledzie smażone

śledzie smażone

Śledzie w occie składniki:

pół kilo filetów ze świeżych śledzi

sól

pieprz

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

Marynata:

2 szklanki wody

1 mała cebula

5 liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

10 łyżek stołowych octu

Śledzie w occie przygotowanie:

Śledzie (ja używam małych filecików) przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej i usmażyć śledzie, aż osiągną piękny, złocisty kolor (spójrzcie na zdjęcie). Dobrze jest odłożyć śledzie po smażeniu na papierowy ręcznik – dzięki temu danie będzie miało mniej tłuszczu.  W międzyczasie zagotować wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w piórka. Przyprawić zalewę solą, cukrem i octem – gotować, aż cebula lekko zmięknie a smaki się przegryzą – smakujcie marynaty ostrożnie, ponieważ buchający aromat octu może nieźle zatkać. Ja zawsze koryguję smak dolewając wody lub octu – ewentualnie dosypując cukru – przygotujcie marynatę, żeby Wam smakowała, pamiętajcie, że śledzie przejdą całkowicie jej aromatem. Następnie delikatnie wkładamy podsmażone śledzie do słoika i zalewamy octową marynatą. Uwielbiam ryby w occie – między innymi dlatego, że ocet rozpuszcza ości. W takiej marynacie możecie przygotować każdą inną rybę.

śledzie w occie

śledzie w occie

 

Share Button
Śledzie w occie 5.00/5 (100.00%) 8 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Przekąski
Ryby i owoce morza

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


− 7 = jeden