Sos z zielonego pieprzu

Sos z zielonego pieprzu

Sos z zielonego pieprzu czyli mój ulubiony sos do steków. Należy użyć zielonego, marynowanego pieprzu – który ma bardzo orzeźwiający aromat i doskonale podkreśla aromat wołowiny. Lubię ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamują ją delikatne chrupnięcie kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku. Sos pieprzowy robi się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsa, odpowiednio go redukując i dodając odrobinę bulionu. Przepis na doskonałe steki znajdziecie tutaj: stek wołowy

Sos z zielonego pieprzu składniki:

sos pozostały po smażeniu steka będzie najlepszą i najbardziej aromatyczną bazą

150 ml wywaru wołowego

100 ml białego wytrwanego wina

1 łyżka masła

1 łyżeczka musztardy Dijon

1-2 łyżki śmietany

1-2 łyżki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu

Sos z zielonego pieprzu przygotowanie:

Patelnię po wysmażonych stekach zalać bulionem wołowym oraz winem. Na dużym ogniu należy zredukować całość do połowy objętości.

Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę oraz śmietanę i dalej gotujemy około 3-4 minuty, aż do połączenia wszystkich składników.

Gotowy sos serwujemy jako dodatek do steków np. z polędwicy wołowej.

Sos z zielonego pieprzu jest najlepszy do mięs, czy to pieczeni, steków, czy mięsa gotowanego – po prostu świetnie gra z mięsem. Jeśli chodzi o steki to doskonały do nich jest również sos chimichurri.

Share Button
Sos z zielonego pieprzu 2.83/5 (56.67%) 6 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

0 komentarze

Dodaj komentarz