Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Tak wiem, kolejne tuczące danie z makaronem. Nie wiem co poradzić na tę miłość – carbonara jest aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Podobno przygotowuję najlepszą – więc mogę podzielić się z Wami jej sekretem. Danie jest bardzo proste – błagam nie kupujcie gotowych sosów – nic nie równa się spaghetti carbonara przygotowanemu od A do Z.

Spaghetti carbonara składniki:

150 gramów wędzonego surowego boczku

1 duża cebula

4 żółtka jaj

starty parmezan około 40 gramów

sól

pieprz

pietruszka – drobno posiekana natka

opcjonalnie śmietana 30 lub 36% około 200 ml

makaron al dente – w moim przypadku penne (więc nazwa przepisu nieco oszukana)

Spaghetti carbonara przygotowanie:

Smażymy boczek z cebulką aż się zarumienią, w tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie – należy go pilnować, żeby się nie rozgotował.

W osobnej misce mieszamy 4 żółtka z drobno startym parmezanem, solą (odrobina soli wystarczy – i boczek i parmezan są dosyć słone) i pieprzem, oryginalnie włoska carbonara nie zawiera śmietany – możecie ją dodać opcjonalnie, ale smaczniejsza będzie z samych jaj.

Gdy makaron się ugotuje przerzucamy odlany na gorąca patelnię z boczkiem i cebulą. Podgrzewamy całość delikatnie mieszając – następnie zdejmujemy z gazu. Gorące danie zalewamy żółtkami z parmezanem i mieszamy delikatnie – pamiętajcie, żeby nie gotować tej mikstury bo wyjdzie jajecznica – żółtka mają zagęścić sos, ale w żadnym wypadku nie mogą się ściąć.

Posypujemy danie pietruszką i dodatkowym parmezanem. Mmmm spaghetti carbonara – nie ma nic lepszego!

Wypróbuj również przepis na oryginalne spaghetti bolognese

Share Button
Spaghetti carbonara 4.19/5 (83.81%) 42 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Dania główne
Makarony
Na szybko

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


3 − = dwa