Stek wołowy

Stek wołowy

Stek wołowy mogłabym pisać o nim bez końca – soczysta, delikatna wołowina – dla mnie zawsze wersja krwista. Sekretem jest przyrządzanie mięsa na dużym ogniu – nie przejmujcie się jeśli będzie dymił – niech dymi! Chodzi o to, żeby zamknąć pory w mięsie – dzięki temu będzie soczyste. I pamiętajcie dać mięsu na koniec odpocząć – nie krójcie steka tuż po zdjęciu z patelni – niech odpocznie z 5 minut. Jak przygotować idealnego steka? Rozwiązujemy tajemnice poniżej. Serwuję steka z sosem z zielonego pieprzu lub chimichurri i np. smażonym szpinakiem.

Stek wołowy składniki:

Stek z polędwicy, antrykotu lub polędwicy – minimum 200-300 g

oliwa z oliwek, sól, pieprz

Stek wołowy przygotowanie:

Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym. Jeśli steki wołowe były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej. Nacieramy wołowinę oliwą z oliwek i czarnym mielonym pieprzem. Przed smażeniem steków nie solimy. Wrzucamy steki na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z jednej strony 2-3 minuty (w zależności od grubości steka i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać) następnie przekładamy na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty i smażymy na średnim ogniu. W zależności jak mocno chcemy mieć wysmażonego steka (wiadomo, że dzikie i surowe mięso jest najlepsze!) smażymy tak długo, aż mięso będzie odpowiednio twarde. Po zdjęciu steka z patelni należy położyć stek na drewnianej desce,posypać dużą szczyptą soli i pieprzu i zostawić na 3-5 minut żeby mięso odpoczęło. Kiedy wszystkie soki się wchłoną stek jest gotowy do podania. Smacznego!

stek wołowy

stek wołowy

 

Gdzie kupić mięso:

Do najsmaczniejszego steka będziemy potrzebowali najlepszej jakości wołowiny. Najlepiej będzie jeśli na lokalnym bazarze lub w dobrym, zaufanym sklepie mięsnym znajdziecie wołowinę przeznaczoną na steki, ale jeśli nie macie dostępu do takiego sklepu równie dobrze nada się do tego paczkowana wołowina, którą można znaleźć ostatnio w marketach – zwróćcie jedynie uwagę czy jest dobrze zapakowana, czy mięso jest miękkie i ładnie soczyście wygląda.

Jak uzyskać odpowiedni rodzaj wysmażenia steka:

Trik, który stosuje Gordon Ramsay to sprawdzenie twardości steka w porównaniu z napięciem mięśnia kciuka (mięsień na dłoni – między kciukiem a nadgarstkiem) w zależności od tego, który palec łączymy razem z koniuszkiem kciuka tej samej ręki ;-) Nieważne jak niewyobrażalnie brzmiałby ten trik – sprawdza się w stu procentach. Połączenie palca wskazującego i kciuka to stek krwisty, połączenie kciuka i palca środkowego to stek średnio wysmażony, natomiast twardość mięśnia kciuka po połączeniu z najmniejszym palcem odpowiada stekowi w pełni wysmażonemu. Innym trikiem, który można zastosować to sprawdzenie czy po przyciśnięciu steka na patelni wypływa z niego czerwonawa krew – jeśli tak, to stek jest już średnio wysmażony.

stek z sosem pieprzowym i chimichurri

stek wołowy z sosem pieprzowym i chimichurri

 

Share Button
Stek wołowy 4.32/5 (86.40%) 25 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

2 komentarze

  1. oj tak, stek z sosem z zielonego pieprzu to jest to! uwielbiam!

  2. Zdjęcia jak z z piły 7; szkoda- bo intencje ok .. ale czegoś takiego nie dotknąłbym nawet kijem !

Dodaj komentarz


× siedem = 49