Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka to doskonały pomysł na dietetyczny obiad, główny składnik do sałatki nicejskiej lub jako wyborne danie główne. Tuńczyk to bardzo zdrowa i pyszna ryba. Pamiętajcie, żeby nie przesuszyć steka – cały jego urok tkwi w delikatności i w tym, że zostaje lekko różowy w środku. Nie kupujcie zbyt cienkiego plastra bo będzie trudniej go usmażyć na pół surowo.

Poniżej załączam zdjęcie idealnego steka jeszcze przed obróbką.

stek z tuńczyka

stek z tuńczyka

 

Stek z tuńczyka składniki:

Filet z tuńczyka podzielone na steki po 150-250 gramów

sól, pieprz

cytryna

oliwa z oliwek

Stek z tuńczyka przepis:

Myjemy rybę i osuszamy czystym ręcznikiem.

Dodajemy sól, pieprz oraz smarujemy steki oliwą z oliwek, najlepiej natrzeć je pędzelkiem.

Rozgrzewamy dobrze odrobinę oliwy z oliwek na patelni. Smażymy steki z każdej strony po 1-2 minuty – w zależności jak wysmażone mięso chcemy uzyskać.

Pamiętajmy, że ryba po za długim wysmażeniu staje się sucha i niesmaczna – najlepsza będzie miała różowy środek – mięso będzie wtedy pyszne i soczyste.

Na koniec skropić steka odrobiną soku z cytryny. Można podawać też steka z sosem sojowym lub z sosem z zielonego pieprzu. To pyszne danie przygotujecie w 10 minut.

stek z tuńczyka do sałatki nicejskiej

stek z tuńczyka do sałatki nicejskiej

 

 

Share Button
Stek z tuńczyka 4.25/5 (85.00%) 4 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


8 + dwa =