Szakszuka przepis

Szakszuka przepis

Szakszuka przepis czyli sposób na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Szakszuka to jajka sadzone na aromatycznym, pomidorowym sosie z cebulą, czosnkiem i chilli. Uwielbiam kłaść takie jajko, ociekające sosem na toście. Sos przygotujecie w 3 minuty, wystarczy zmiksować cebulę, czosnek i puszkę pomidorów a następnie smażyć sos około 10 minut aż odparuje. Następnie delikatnie wylewamy jajka i czekamy, aż białko się zetnie – należy pilnować, żeby żółtko było płynne. Pycha!

Szakszuka przepis składniki:

puszka pomidorów

jedna średnia cebula

3 ząbki czosnku

kawałek chilli (ewentualnie solidna szczypta suszonej chilli)

sól, pieprz

pietruszka lub szczypiorek do posypania dania

3 jajka (wbijane do gotowego sosu)

Szakszuka przepis przygotowanie:

Zmiksować cebulę, czosnek i puszkę pomidorów z chilli, solą i pieprzu.

Sos wylać na patelnię i smażyć przez około 15 minut, aż zgęstnieje, nabierze smaku, a aromaty się przegryzą.

Jajka należy delikatnie rozbić i wylać z miski z jak najniższej wysokości do sosu (ja uprzednio wydrążam w sosie małe dołki, żeby jajko się tam wpasowało i nie sklejało z sąsiednim jajkami). Na średniej wielkości patelni spokojnie przygotujecie 3 jajka.

Jajka dusić w sosie do momentu, aż białko się zetnie, ale żółtko zostanie płynne – trzeba bacznie obserwować i wyczuć.

Przygotować tosty w piekarniku lub tosterze (ja podpiekłam pyszne bułki).

Gotowe jajka wyjąć szeroką łychą, żeby się nie rozpadły, umieścić na toście, posypać szczypiorkiem lub pietruszką i zjeść to pyszne, zdrowe śniadanie ze smakiem.

jajko sadzone w sosie pomidorowym

jajko sadzone w sosie pomidorowym

 

 

Share Button
Szakszuka przepis 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Komentarze

komentarze

Dodane przez:

1 komentarz

  1. ciekawy przepis, tak jeszcze jajek sadzonych nie próbowałem przyrządzać ;)
    Mam nadzieję, że moi goście zaakceptują taką formułę na najbliższym „Śniadaniu w Oazie u Wielbłąda”
    pozdrawiam z Arabii Saudyjskiej
    Paweł

Dodaj komentarz


× 2 = szesnaście