Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy – tort pavlova a właściwie primabaleriny Pawłowej to chyba mój ulubiony deser. Beza jest bardzo słodka, ale przełamuję ją prawie niesłodzoną śmietaną i owocami. Myślałam, że beza to deser prosty, ale prawda okazała się zgoła inna – należy wykazać się sporą cierpliwością przygotowując ten deser, warto uzbroić się w cierpliwość bo nic nie równa się delikatnym, słodkim bezom, lekko ciągnącym się w środku i jakże pięknie wyglądającym.

Tort bezowy składniki:

Składniki na 2 torty – czyli 2 około 20 cm bezy – możecie przykryć tort jedną z warstw, ale ja polecam po prostu bitą śmietanę i owoce na wierzch. Możecie też zrobić kilkanaście mniejszych ciasteczek – pojedyncze porcje do zjedzenia.

4 białka z jaj

200 gramów cukru

jedna płaska łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny

Dodatki: ubita na sztywno 30% śmietana i dowolne owoce, ja polecam porzeczki i maliny

Tort bezowy przepis przygotowanie:

Dokładnie oddzielone białka włożyć do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Nie używajcie jajek prosto z lodówki – białka w temperaturze pokojowej łatwiej jest ubić.

Gdy piana będzie ubita zacznijcie dosypywać cukier – po łyżce i ubijajcie. Nie martwice się, to nie śmietana – możecie dosypywać cukier powoli nie obawiając się, że zaraz zrobi się masło.

Gdy dosypiecie już stopniowo cały cukier dodajcie do białek odrobinę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu winnego lub soku z cytryny.

Masę należy ubijać aż stanie się bardzo gęsta i mieniąca lekko perłową poświatą.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić do niego bezy – czyli białka rozłożone na papierze do pieczenia. Natychmiast skręcić temperaturę do 130 stopni.

W zależności od tego czy pieczecie małe bezy czy spory tort zmienia się długość pieczenia – małe bezy – wielkości sadzonego jajko będą gotowe po około 2 godzinach.

Duży i wysoki spód do tortu potrzebuje około 3 godzin powolnego pieczenia w 130 stopniach.

Każdy piekarnik jest nieco inny – polecam sprawdzanie bez drewnianym patyczkiem i wyczucie stopnia wypieczenia.

Delikatnie wyciągamy bezy z piekarnika i czekamy aż wystygną, następnie kładziemy na nie 30% ubitą słodką śmietankę i świeże umyte owoce.

Pozostaje słynne pytanie jak jeść bezę -oczywiście szczerze polecam jeść rękoma i w pełni rozkoszować się tym cudownym, delikatnym i świeżym deserem.

Share Button
Tort bezowy 3.38/5 (67.50%) 8 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Desery
Przepisy kulinarne

Dodane przez:

No Comments Yet.

Dodaj komentarz


pięć × = 15