Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to cudownie pożywne i smaczne danie. Przepis na moją zupę jest prosty: bulion gotowany na żeberkach i włoszczyźnie,a sekretem jest dodanie cząbru i majeranku pod koniec gotowania. Bulion gotuję dość długo, aż kości będą odchodziły od mięsa. Dodaję też smażonego z cebulą boczku – składniki niezastąpione. Dodaję dla koloru pół łyżki koncentratu pomidorowego, który podkreśli kolor i smak fasolowej. Standardowo fasolę namacza się dzień wcześniej a następnie gotuje co najmniej dwie godziny, ale fasola z puszki też jest ok – kupiłam tę gotowaną na parze i pasowała doskonale. Fasolówka to idealna jesienno-zimowa, rozgrzewająca zupa.

Zupa fasolowa składniki:

1 kg wieprzowych żeberek

pęczek włoszczyzny

2 średnie cebule

150 gramów wędzonego na surowo boczku

3 ziemniaki

2 puszki białej fasoli

2 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie

sól, pieprz, cząber, majeranek

mała łyżeczka przecieru pomidorowego

Zupa fasolowa przepis-przygotowanie:

Żeberka zalać zimną wodą i zagotować. Gotować powoli i co jakiś czas zdejmować szumy.

Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie – gotować około 40 minut.

Podsmażyć na złocisto boczek z cebulą i odrobiną czosnku, następnie dodać całość do bulionu.

Włoszczyznę obrać i dodać do bulionu. Gotować około pół godziny.

Ugotowane warzywa wyjąć i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Dodać ziemniaka pokrojonego na kawałki i fasolę. Gotować do miękkości ziemniaków i fasoli.

Obrać i pokroić mięso, żeby w zupie pływały soczyste kawałeczki żeberek.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem (nie żałujcie) i sporą garścią majeranku. Jeśli tak jak ja kochacie glutaminian sodu – możecie dodać też kostkę rosołową.

Na koniec doprawić i podkolorować zupę odrobiną przecieru pomidorowego – będzie pysznie.

Share Button
Zupa fasolowa 2.88/5 (57.50%) 8 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Zupy

Dodane przez:

2 komentarze

  1. Całkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie

  2. Serdeczne pozdrowienia dla tworcow!!!

Dodaj komentarz


7 × trzy =