Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej ze świeżych grzybów i tak dodaję zazwyczaj kilka suszonych, żeby jeszcze bardziej podkręcić grzybowy smak. Użyjcie dużo włoszczyzny, żeby zupa była warzywna i pyszna. Moim sekretem jest podsmażenie na maśle grzybów z cebulą, ach co za zapach roznosi się w całym domu! Uwielbiam grzybową z podgrzybków, maślaków, borowików i koźlarzy w dowolnej kombinacji. Jeśli nie macie zbyt wielu grzybów awaryjnie możecie dodać też trochę pieczarek. Moja dzisiejsza zupa została przygotowana z 600 gramów podgrzybków zwanych również czarnymi łebkami.

Zupa grzybowa składniki:

Pęczek włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka, por, kawałek selera naciowego

2 spore cebule

600 gramów grzybów – oczywiście im więcej tym lepiej

kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia

3 średnie ziemniaki

kwaśna śmietana 18%

natka pietruszki

liść laurowy, ziele angielskie, sporo soli i pieprzu

1 łyżka masła do smażenia grzybów i cebuli

ewentualnie odrobina vegety lub kostka rosołowa dla wielbicieli glutaminianu sodu (przyznam się, że lubię w zupie trochę syntetycznego umami prosto z kostki)

odrobina soku z cytryny

Zupa grzybowa przepis przygotowanie:

Grzyby oczyścić, delikatnie umyć z piasku i innych leśnych pozostałości. Pokroić w spore kawałki podobnej wielkości.

Włoszczyznę zalać 2 litrami wody i gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do momentu zmięknięcia warzyw.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, aż zmięknie i zyska złoty kolor, następnie na patelnię dodać grzyby i smażyć jakieś 10 minut aż smaki się połączą – ale pamiętajcie żeby nie zniszczyć struktury grzybów intensywnym mieszaniem. Grzyby jeszcze na patelni porządnie posolić i popieprzyć.

Warzywa z bulionu pokroić w plasterki – ja zostawiam w grzybowej marchew, pietruszkę i trochę selera.

Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do bulionu.

Namoczone grzyby wraz z wodą pozostałą po namaczaniu też dodać do zupy.

Podsmażone grzyby z cebulą dodać do bulionu i gotować na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie vegetą lub kostką rosołową np. grzybową.

Gdy zupa będzie gotowa, zdjąć ją z gazu i zagęścić 18% kwaśną śmietaną, dodać trochę soku z cytryny dla ożywienia aromatów.

Zupę posypujemy sporą szczyptą natki pietruszki i jemy z apetytem zachwycając się tegorocznymi darami lasu.

Przepis jest na zupę z każdych grzybów, obojętnie czy macie prawdziwki, maślaki czy koźlarze, mrożone czy świeże – przepis jest taki sam.

zupa grzybowa

zupa grzybowa

 

Share Button
Zupa grzybowa 4.13/5 (82.50%) 24 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Wegetariańskie
Zupy

Dodane przez:

2 komentarze

  1. Zupa przepyszna, smak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki :)
    Niesamowite ile jeden obiad może przynieść wspomnień ….
    Gorąco polecam ! :)

  2. AN

    PYSZNOSCI POLECAM ZUPKA WYSMIENITA POLECAM TEZ ZUPKE Z PRADZIWKOW I KUREK

Dodaj komentarz


8 × siedem =