Zupa rybna

Zupa rybna – przepis

Moja ulubiona zupa? Zupa rybna według prastarej Helskiej receptury.

Zupa rybna, którą lokalnie nazywamy „Izdebką” – od nazwy przecudownej Helskiej knajpy, w której zupę jadaliśmy codziennie przez tydzień. Mało tego gdy tylko posmakowaliśmy tej wybornej zupy – postanowiliśmy zacząć z uporem maniaka wyłudzać przepis i chyba się udało. Jako zdjęcie dołączam nasze oryginalne zapiski, które przechowujemy w sejfie;)

Zupa rybna składniki:

około 700 gramów ryby – najlepszy będzie dorsz i głowa łososia

włoszczyzna – może być mrożona

kilka ziemniaków

śmietana 18%

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

słodka czerwona papryka

odrobina soku z cytryny lub octu

vegeta dla fanów glutaminianu

Zupa rybna przygotowanie:

Smażymy na oliwie włoszczyznę z odrobiną słodkiej czerwonej papryki – tu tkwi cały sekret pięknego koloru tej wspaniałej zupy. W międzyczasie do sporego garnka z rybnym bulionem lub z warzywną kostką rosołową wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, powoli gotujemy, aż ziemniaki trochę się podgotują, następnie dodajemy podsmażone na oliwie, pokrojoną w cienkie paski włoszczyznę: marchew, pietruszka, por i seler. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rybę – jeśli mamy głowę ryby zaczynamy gotować  ją razem z ziemniakami, jeśli mamy tylko filety, aby ich nie przesuszyć dodajemy je teraz – na sam koniec gotowania. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i jeśli cięgle kolor zupy jest mało wyrazisty dosypuję słodkiej papryki. Gdy ryba się zetnie dodaję kwaśną śmietanę – najlepiej poznać oba płyny w osobnej misce z odrobiną soli – śmietanę dodaję po zdjęciu zupy z ognia. Następnie solidnie posypuję zupę rybną pietruszką, i skrapiam sokiem z cytryny.

zupa rybna

zupa rybna przepis

Share Button
Zupa rybna 3.95/5 (78.97%) 39 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Zupy

Dodane przez:

4 komentarze

  1. ja

    Ta co z czosnkiem? bo w składnikach jest a w przepisie nie… :)
    wój komentarz

  2. Świetna robiłem i sam zjadłem cały garnek,jadłem przez 3 dni.Moja rodzina jest uczulona na rybki.

  3. Zupę z przepisu powyżej przygotowałem, jest wyśmienita. Grunt to świeżą rybka, ja robiłem z pstrąga – wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. Nikt nie miał jakiegoś stereotypowego wrażenia, że zupa rybna śmierdzi rybą i wogóle jest bleee… Wszyscy w szoku. Przepis z papryką jest w dechę. Kiedyś taką samą jadłem w kanjpce nad zatoką w Sopocie i to był właśnie ten smak. Dzięki za przepis.

  4. Ewa

    Jadłam podobną w Pucku u rodziny rybaków, bardzo mi smakowała, ale nie tak, jak moja w/g Waszego przepisu Od tego czasu dość czesto gości na naszym stole.Zupa rybna dzięki dobrze dobranym przyprawom nie pachnie żle.Cała moja rodzina uwielbia ją. Jadłam tez taką ze świeżego węgorza.Polecam.

Dodaj komentarz


dwa × 2 =