Zupa serowa z grzankami

Zupa serowa

Zupa serowa to doskonała zupa, którą przygotujecie w mniej więcej 20 minut. Dzięki dodaniu boczku i cebuli zyska głębię smaku, dzięki pieczarkom delikatności a za sprawą dużej ilości sera bardzo delikatną konsystencję.

Zupa serowa składniki:

3 trójkąciki topionego sera

60 gramów żółtego sera – najlepiej ementalera

100 ml śmietany 36%

100 gramów wędzonego surowego boczku

1 spora cebula

200 gramów pieczarek

zielone pędy dymki

bulion lub kostka rosołowa

sól

pieprz

kurkuma – dla podkreślenia pięknego koloru

odrobina gałki muszkatołowej

świeży tymianek

łyżka mąki

3 łyżki stołowe mleka

oliwa z oliwek

grzanki – najlepiej czosnkowo – tymiankowe

Zupa serowa przygotowanie:

Podsmażamy boczek na oliwie z oliwek, jak lekko się zarumieni dodajemy drobno posiekaną cebulkę a następnie cienkie plasterki pieczarek smażymy do delikatnego zrumienienia. W międzyczasie gotujemy wodę z kostką rosołową (około litra) lub bulion – oczywiście polecam bulion – ale zupa serowa ma być szybka więc kostka rosołowa może spokojnie wystarczyć. W osobnym garnku rozpuszczam żółty ser w odrobinie mleka – gdy stanie się płynny dodaję łyżkę mąki i śmietanę 36% – utrzymuję miksturę w płynnym stanie – dodam ją na koniec do całej zupy – wyśmienicie ją zagęści. Do bulionu dodaję boczek, cebulę i pieczarki – zupa serowa zaczyna być gotowa, następnie dodaję serki topione, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Gdy serki topione się rozpuszczą, zdejmuję zupę z ognia i dodaję płynny żółty ser ze śmietaną. Intensywnie mieszam i ponownie podgrzewam zupę. Dodaję szczypior i grzanki – chleb smażony na patelni z czosnkiem i tymiankiem. Do ozdoby gałązka świeżego tymianku, odrobina gałki i możemy jeść tę wybitną zupę. Polecam

Share Button
Zupa serowa z grzankami 3.63/5 (72.50%) 8 głos[ów]

Komentarze

komentarze


Na szybko
Zupy

Dodane przez:

1 komentarz

  1. Dobra stronka Polecam i pozdrawiam

Dodaj komentarz


+ osiem = 17